Oksene på gården

Om oksene våre

Vi har som regel flere forskjellige typer storfe hos oss.

De fleste er av typen NRF (Norsk Rødt Fe), men vi har også andre blandinger.


Når vi mottar dyr, så skal disse registreres i Animalia, et offentlig register for storfe.

Det er her dyrene spores, hvor de er født, hvor de vokser opp og hvem som leverer de til slakt.

I Animalia ligger det også inne rasefordeling i % og en hel del andre data,

slik som vekt, fødselsdato, prisen vi må betale pr stykk og etter hvert slaktevekt og oppgjør for slakt.

Alle disse opplysningene er vi pliktige å oppgi, sammen med eventuelle opplysninger om noen blir syke

og derfor får medisin. På den måten kan alt om dyrene spores, og vi kan være trygge på at vi leverer

trygg og god mat.



Av og til får vi for eksempel okser av rasen Hereford, som er en gammel Engelsk kjøttrase.

Denne rasen er stambokført i England tilbake til 1846.

Rasen kom til Norge i 1950.

Dette er en nøysom og rolig rase, som spiser alt de får, og vokser godt.






Når det passer slik, så får vi også noen av den mellomstore Franske kjøttrasen Limousin.

Disse får vi fra en god oppdretter fra Os.

Det påstås at disse kan spores 16 000 år tilbake i tid.

Rasen er stambokført tilbake til 1866, den kom til Norge på 1970 tallet.

Disse er større, og vokser veldig godt. De har mye mer muskelmasse en f.eks NRF,

og muskelfibrene er tynne, slik at kjøttet blir naturlig mørere.







De fleste vi har er av rasen NRF(Norsk Rødt Fe) som er vår egen melke og kjøttrase.

Dette er en rase som igjen er en blanding av Hedemarksfe, Svensk rød og hvit bodskap og den Finske rasen Ayrshire.


Noen har litt gener fra den Sveitsiske kjøttrasenSimmental, avlet frem for melk og kjøttproduksjon siden 1600 tallet.


God europeisk blanding der altså.






Hereford okse

Limousine okse

NRF okse