Sosekjøtt

Sosekjøtt av okse

Til sosekjøtt brukes flere deler av oksen. Det brukes gjerne det som trimmes av under skjæring av 

andre stykningsdeler, fra bryststykker, bibringe, lår og bog. Kjøttet er regnet som kokekjøtt.

Det betyr altså at det må kokes en stund for å bli skikkelig mørt.


Vårt sosekjøtt er delt opp i litt store biter, og bør skjæres opp ytterligere før det brukes i gryter.

Sosekjøttet er uten bein, men kan inneholde noe fett.


Ingvilds favorittgryte

Bondekona på Kvamme Gard sin egen favorittoppskrift!


Denne oppskriften er til ca 8-9 personer.

Vi lager den så stor fordi vi da kan fryse ned det som blir igjen og har da rask middag en dag man trenger det.


ca 1,5kg kokekjøtt (her kan du bruke f.eks bankekjøtt, høyrygg, bogsteik eller sosekjøtt)

20 poteter

10 gulrøtter

2 pastinakk

2 gule løk

3 fedd hvitløk


3 bokser hakket tomat og to spiseskjeer med tomatpure

1 dl  oksefond 

3 ss balsamico eddik

8-10 dl vann

1-2 ss timian

pepper og salt


Kutt grønnsaker og kjøtt i biter,

grovt eller fint etter hva du ønsker. 


Ha alle ingredienser i en stor gryte og kok i 2-3 timer.

Rør rundt av og til, slik at ikke noe svir seg fast i bunnen av gryten.

Smak til med pepper og salt på slutten.


Gryten skal kokes inn en hel del, men den er best å servere i skål.


Som tilbehør kan man ha flatbrød eller brød hvis man ønsker.