Dessert

Nå er denne samlingen med oppskrifter først og fremst en samling av middagsoppskrifter, med kjøtt. 

Men, alle gode måltider bør avsluttes med en god dessert.

Og når vi kan få velge dessert, så blir det ofte Julie Log sin Tjukkmelkspannacotta med Tindvedcurd.

Curd er et litt "finere" ord for krem, og kommer fra England, der de ofte bruker Lemmoncurd på sine kaker og desserter.


Pannacottaen til Julie kan selvfølgelig også lages med annen type tilbehør.

Tjukkmelkspannacotta med Tindvedcurd

Oppskrift av Julie Log, Gullvinner fra OL med Kokkelandslaget, og innehaver av Urt&Ugras


Tjukkmjølklspannacotta er en nydelig dessert, lett kremet med god frisk smak.

Her har vi en curd av tindved som tilbehør.

Tindved er eit syrlig bær, som egner seg meget godt i en curd og gir desserten et skikkelig løft.


Ingredienser til Pannacotta
3dl fløte
3dl tjukkmelk
80gram sukker
1/2 stk vaniljestang
3,5plater gelatin


* Legg gelatin i kaldt vann, denne bør ligge rundt 10minutter.
* Kok opp fløte, sukker og en skrapt vaniljestang i en kasserolle på middels varme,
* Rør minst mulig under prosessen, da er de mindre sjans for at fløten brenner seg.
* Rett før kokepunktet tar du av kasserollen og setter til siden,

avkjøl litt før man tilsetter tjukkmelk og gelatin
* Sil blandingen og hel over i ønsket serverings skål eller glass.
* Sett til avkjøling i kjøleskap, pannacottaen er stivnet etter 6 timer.
* Før servering tilsetter du tindvedcurd og gjerne pynt med friske blomster
TIPS: Løvetann blomster er dekorative og spiselige.



Tindvedcurd


Ingredienser
2dl tindvedjuice
200g sukker
3stk egg
1stk eggeplomme
75g saltet smør i terninger
Litt salt


* Ha tindvedsaft, sukker, egg og litt salt i en kasserolle og pisk kraftig sammen
* Sett så kasserollen på middels varme og gi blandingen et oppkok, under denne prosessen er det viktig og røre/ piske hele tiden.
* La de koke 1-2 minutter før du tar av gryten.
* Tilsett så temperert smør i terninger og rør om til smøret er rørt inn i massen.
* Ha tinvedcurd i en bolle med plastfolie over og sett til avkjøling i kjøleskap
* Når den er avkjølt er den klar til servering ��


Tindvedjuice


* Ha fryste tindved i en bakebolle med visp, sett den på sakte fart og la maskinen jobbe i 15 minutter, sett di knuste bærene i en sil og la alt tine. Når bærene tiner renner saften ned i silen og du får en konsentrert god juice til din curd.
* Resten av bærene kan du lage syltetøy av, kok opp med sukker og ha på glass.
Eg foretrekker 150g sukker per 0,5kg bær.


Fakta om Tindved:

Tindved kalles også for "Nordens pasjonsfrukt" eller "Nordens sitron" og vokser vilt langs kysten og delvis i innlandet.

Det norske navnet har det fått fordi man i tidligere tider brukte greinene til å lage tinder til river

Bæret er på størrelse med en ert, og orange på farge, sitter tett i tett på grenene, som også har lange, spisse torner.

Se mer informasjon om denne på sidene til Store Norske Leksikon